Odpowiedzi

2010-03-28T18:54:51+02:00
2x - 1 = 1
2 * 1 - 1 =1
2 - 1 = 1
1 = 1
L=P

3x+2=2x+4
3*1+2=2*1+4
3+2=2+4
5=6
L ≠ P

½X-3/2=2x-3
1/2*1-3/2=2*1-3
1/2-3/2= 2-3
-1=-1
L=P

zad 2


a) podstawiamy liczbę 3
2*3-3=3
6-3=3
3=3
L=P

b) podstawiamy liczbę -1
8*(-1)+7= 4*(-1)+3
-8+7=-4+3
-1=-1
L=P

c) podstawiamy liczbę 1
3*(1-1)=0
3*0=0
0=0
L=P

koniec zadania ;)


do pań na górze:
jeżeli znamy wynik to po co mamy wyliczać x? jedynie wypada podstawić ;) a jeżeli liczycie x to również trzeba zrobić sprawdzenie ;)
42 4 42