Odpowiedzi

2010-03-28T18:54:01+02:00
1m=100cm

powierzchnia tafli=100cm×80cm=8000cm²

powierzchnia szyby=80cm×75cm=6000cm²

6000:8000=0,75
1-0,75=0,25=¼

8000cm²=100%
6000cm²=x%
x=600000:8000
x=75%
100%-75%=25%

odp. pozostanie ¼ powierzchni tafli, czyli 25%
2010-03-28T18:56:53+02:00
P - pole powierzchni tafli szkła = 100 cm razy 80 cm = 8000 cm²
P1 pole powierzchni wyciętej szyby = 80 cm razy 75 cm = 6000 cm²
P1/P = 6000/8000 = 0,75
1 - 0,75 = 0,25
odp
pozostanie 0,25 całości