Moze byc z internetu.to nie jest z biologi tylko z towaroznawstwa.to wystarczy skads wygrzebac..prosze pilnie i zeby to bylo porzadnie


Omów wpływ następujacych czynnikow na przechowywane towary.

a)wilgotnosc powietrza (działanie zbyt wysokiej i zbyt niskiej wilgotnosci)


b)temperatura powietrza(dzialanie zbyt wysokiej i zbyt niskiej temperatury)


c)swiatlo sloneczne(dzialania nadmiaru swiatla slonecznego i niedoboru swiatla)


d)powietrze(dzialanie glownie tlenu)


e)bakterie


f)drożdze i plesnie


g)owady




1

Odpowiedzi

2009-10-31T16:10:13+01:00
Zbyt wysoka wilgotność - towary (przede wszystkim t. spożywcze i farmaceutyczne) pobierają tą wilgoć z powietrza, a to skutkuje tym, że się szybciej psują (przez wpływ np. pojawiającej się pleśni), lub się rozkładają.

Zbyt mała wilgotność sprawia, że towary stają się suche, nie dające się spożywać np. spożywcze.

Zbyt niska temperatura - np. urządzenia elektryczne mogą się popsuć, towary żywnościowe zamarzają, a później rozmrożone wcześniej się psują.

Zbyt wysoka temperatura - żywność się rozkłada, urządzenia elektryczne psują ponieważ np. te kabelki co są w nich ulegają zniszczeniu.

Nadmiar światła - ogrzewane przez promienie towary rozkładają się, lekarstwa źle działają.

Powietrze - towary "nabierają" go i stają się miękkie (np. takie wafelki stają się suche, gumowe).

Bakterie - przenoszą choroby na te towary.

Drożdże, pleśnie powodują psucie się np. żywności.

Owady - towary ulegają zniszczeniom, owady przenoszą bakterie, zjadają towary (np. mole).
1 5 1