Treść zadań:

1 zad.
Tomek przejechał rowerem 340 km w ciągu trzech dni. Pierwszego dnia przejechał dwa razy więcej niż drugiego, a trzeciego dnia o 20 km więcej niż drugiego. Ile kilometrów trasy przejechał Tomek każdego dnia?



2 zad.
Pan Nowak kupił działkę w kształcie kwadratu. Na ogrodzenie działki potrzeba 450 m więcej siatki niż na długość jednego boku. Oblicz powierzchnię działki pana Nowaka.


prosze pomóżcie.

2

Odpowiedzi

2010-03-28T20:26:34+02:00
Zad. 1

3 dni --> 340 km
1 dzień: 2x
2 dzień: x
3 dzień: x + 20

2x+x+x+20=340 / -20
4x=320 / : 4
x=80

1 dzień 2*80=160
2 dzień 80
3 dzień 80 + 20 = 100

;)
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T20:27:07+02:00
1.
1 dzień -2x
2 dzień- x
3 dzień -x+20

Obliczenia 340 - 20 = 320
320 : 4 = 80
1 dzień 80 *2= 160
2 dzień 80
3 dzień 80 +20 = 100

2.
Ob = 4a
4a = a + 450
3a = 450 /: 3
a = 150

P = a2
P = 150^2
P = 22500 [m^2] taki znaczek^ oznacza ze to jest do kwadratu

Mam nadzieje,że pomogłam:)