Zadania są łatwe,a ja chcę sobie sprawdzić.Proszę z obliczniami.
1.1 kg miodu awiera 1/5 kg wody
Ile jest wody w 5 1/2 miodu??

2.Marcin przeznaczył 4/5 swoich oszczędności na zakup książki, a resztę wydał na słodycze.Ile procent wydał na słodycze?

3.Marcysia ma 3 siostry i 2 braci
Ilu braci i ile sióstr ma jej brat michał.??

4.W niedzielę łukasz nakręcil zegar i nastawił go na godzinę 13;00.Zegar chodził bez przerwy 278 godzin i zatrzymał się. W jakim dniu tygodnia i na której godzinie zatrzymały się wskazówki zegara?

5.Białowieski park Narodowy ma powierznię 4747hektarów.Ile to kilometrów kwadratowych??

6.Serweta ma 1 3/5 m długości i 1,1m szerokości
Ile metrów koronki trzeba na obszycie tj serwety jeżeli na każdym rogu potrzebne jest dodatkowo 5 cm koronki?

7.Odległość między domem Marcina a szkołą wynosi 6cm na polanie w skali 1;2000.Ile metrów jest w terenie?

8.Wędrowiec pierwszego dnia okonał 6km drugiego tyle samo co pierwszego a trzeciego dnia 7,2km,czwartego 5,8km
Które wyrażenie opisuje długość trasy przebytej przez wędrowca?
a)2+6+7.2+5.8
b)6+2*7.2+5.8
c)2*6+7.2+5.8
d)6*6+7.2*5.8

9.obwód równoległoboku jest równy 36cm a jego pole 60cm2.Jedna z wysokości ma długość 6cm .Oblicz długości boków tego równoległoboku

10.Połowę ogrodu przeznaczono na ziemniaki, 1/3 na włoszczyznę a pozostałą na uprawe ogórków.Jaą część ogrod przeznaczono na uprawę ogórków?

11.Grot-żagiel-ma kształt trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych długości 5 m i 3m, a przeciwprostokątnej o długości 5,83m.Jaka jest powierzchnia grotu?
a;)15m2
b)29,15m2
c)7,5m2
d)17,49m2

zad12Który z poniższych zapisów jest fałszywy?
a)1/3>1/4
b)-0,2>-2.5
c)1/2=50%
d)2do potęgi2 <(-5)do potęgi 3

zad 13.
Tato wpłacił 450zł na ksiązeczkę oszczędnościową Janka.Bank odliczył odetki o wysokości 5% wpłaconej kwoty.Chlopiec miał w swojej skarbponce 180zł.Czy cała kwota z banku wraz z odsetkami oraz pieniądze ze skarbonki wystarczą na zakup roweru, który kosztuje 650zł?




1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T21:57:27+02:00
1. Ile jest wody w 5 1/2kg miodu?
5½kg*⅕kg=1¹/₁₀kg
Odp.: W 5½ kg miodu jest 1¹/₁₀ kg wody.
2. Ile oszczędności Marcin przeznaczył na słodycze?
1-⁴/₅=¹/₅
¹/₅=20%
Odp.: Na słodycze Marcin przeznaczył 20% oszczędności.
3. Ile sióstr ma Michał?
3+1=4
Ile braci ma Michał?
2-1=1
Odp.: Michał ma 1 brata.
4. Ile dni chodził zegar?
278h=11dni 12 godzin
O której godzinie przestał chodzić zegar?
13+12=25= 1 dzień 1 godzina
Ile tygodni chodził zegar?
11dni=1 tydzień 4 dni
Którego dnia tygodnia przestał chodzić zegar?
Odp. Zegar przestał chodzić o godzinie 1⁰⁰ w piątek.
5. 4747h/100=47,47km²
6. Ile metrów koronki trzeba na obszycie tej serwety?
2*1,6m+2*1,1m+4*5cm=3,2m+2,2m+0,2m=5,6m
Odp.: Na obszycie tej serwety potrzeba 5,6m koronki.
7. Ile metrów jest w terenie?
6cm*2000=12000cm=120m
Odp.: w terenie to 120m.
8. c
9. Jakiej długości jest podstawa?
60cm²/6cm=10cm
Jakiej długości jest bok równoległoboku?
10cm+10cm+x+x=36cm
20cm+2x=36cm
2x=16cm
x=8cm
Odp.: Bok równoległoboku ma długość 8 cm.
10. Jaką część ogrod przeznaczono na uprawę ogórków?
½+¹/₃+x=1
⁵/₆+x=1
x=¹/₆
Odp.: Na uprawę ogórków przeznaczono ¹/₆ ogrodu.
11. c
12. d
13. Ile pieniędzy posiada chłopiec?
450zł+(450zł*0,05)+180zł=450zł+22,5+180zł=652,5zł
Czy cała kwota z banku wraz z odsetkami oraz pieniądze ze skarbonki wystarczą na zakup roweru, który kosztuje 650zł?
652,5zł>650zł
Odp.: Cała kwota wystarczy na zakup roweru.
2 5 2