Właściciel sklepu odzieżowego ustanowił cenę netto krawatów na 70 zł. Stawka VAT wynosi 22 %
a) Ile płacili klienci w tym sklepie za jeden krawat?
b) W grudniu sprzedano 120 krawatów. Jaką kwotę stanowił VAT od sprzedaży krawatów przekazany przez sprzedawcę do skarbu państwa za miesiąc grudzień ?

Proszę o szybką odpowiedź z obliczeniami :)

3

Odpowiedzi

2010-03-28T20:42:04+02:00
A) 22% tj. 0,22
70zł * 0,22 = 15,4
70 + 15,4 = 85,4 zł (cena krawatu)

b) 15,4*120 = 1848 zł
3 2 3
2010-03-28T20:42:55+02:00
A) 22% tj. 0,22
70zł * 0,22 = 15,4
70 + 15,4 = 85,4 zł

KRAWAT KOSZTUJE 85,4ZŁ

b) 15,4*120 = 1848 zł
3 2 3
2010-03-28T20:58:44+02:00
A) 22% tj. 0,22
70zł * 0,22 = 15,4
70 + 15,4 = 85,4 zł (cena krawatu)

b) 15,4*120 = 1848 zł
3 2 3