1.Przez tydzień Robert zapisywał ile czasu zajmuje mu oglądani tv :
POniedziałek -1/4 godz
Wtorek-30 min
Środa -1 godz
Czwartek-2 godz 10 min
Piątek - 1 i 1/5 godz
Sobota - 30 min
Niedziela - 2.1 godz

a) W którym dniu tygodnia robert oglądał tv najkrócej a w którym najdłużej ??
b) Ile czasu łącznie w ciągu tygodnia Robert oglądał tv ??
c) porównaj czas spędzony przez Roberta na oglądaniu Tv w czwartek i w niedzielę .Zapisz którego dnia i o ile minut dłużej odlądał telewizję ??

2

Odpowiedzi

2010-03-28T20:55:36+02:00
A) W którym dniu tygodnia robert oglądał tv najkrócej a w którym najdłużej ??
najkrócej - w poniedziałek, najdłużej - w czwartek

b) Ile czasu łącznie w ciągu tygodnia Robert oglądał tv ??
ok. 8h 30min

c) porównaj czas spędzony przez Roberta na oglądaniu Tv w czwartek i w niedzielę .Zapisz którego dnia i o ile minut dłużej odlądał telewizję ??
2h10min=130min
2,1h= 120min+1/10h= 126min
130min > 126min
30 4 30
dzięki 
wyjdzie dokladnie 7 godzin i 43 min.
Thx
2010-03-28T20:59:40+02:00
Pon= 1/4*60min= 15min
wt= 30min
śr= 60min
czw= 2*60min+10min= 130min
pt=60+1/5*60= 72min
sob=30min
nie= 2.1*60min= 126min

a) najkrócej w poniedziałek, 15 minut.
najdłużej w czwartek, 130 minut.
b) 15+30+60+130+72+30+126= 463 minut.
c) 130-126=4 w czwartek oglądał o 4 minuty dłużej.
21 4 21