Pani Nowakowska i pan Zieliński robili zakupy w sklepie wazywnym.
a) Pan Zieliński kupił 3,5 kg ziemniaków, 1kg 35 dag ogórków i 35dag winogron. Ile ważyły jego zakupy? Ile za nie zapłacił?
b) Pani Nowakowska kupiła: 0,5kg marchewki, 40dag pietruszki, 1,6kg pomidorów i dwa poty. Kto zapłacił więcej za swoje zakupy? O ile więcej?
Cennik
Pietruszka 1, 60 zł/ kg
Marchew 2, 40 zł/kg
Ziemniaki 1,30 zł/kg
Winogrona 6, 50 zł/kg
Seler 0,80 zł/kg
Por 1,00 zł/ kg
Pomidory 3,50 kg/zł
Buraki 1,95 zł/kg
Ogórki 2,80 zł/kg

2

Odpowiedzi

2010-03-28T21:16:38+02:00
Zakupy pana zielińskiego
3,5kg ziemnaki x1,3zl\kg
1,35kg ogórki x2,8zł\kg
0,35kg winogrona x6,5zł\kg

waga zakupów pana zielińskiego
3,5kg + 1,35kg + 0,35kg= 5,2kg
za zakupy pan zieliński zapłacił
(3,5 x 1,3)+(1,35 x 2,8)+(0,35 x 6,5)=4,55zł + 3,78zł + 2,28zł=10,61żł

zakupy pani nowakowskiej
0,5kg marchewki x2,40zł\kg
0,4kg pietruszki x1,60zł\kg
1,6kg pomidorów x3,50zł\kg
2 pory x1zł\szt

za zakupy pani nowakowska zapłaciła
(0,5 x 2,4) +(0,4 x 1,6)+(1,6 x 3,5)+(2 x 1)=1,2zł + 0,64zł +5,6zł +2zł=9,44żł

pan zieliński zapłaci więcej od pani nowakowskiej o 1,17zł bo
10,61zł - 9,44zł=1,17zł

Mam nadzieję, że pomogłam :)
12 4 12
2010-03-28T21:31:29+02:00
A) 3,50 + 1,50 + 35 +5,20
Zakupy pana Zielińskiego ważyły 5, 20 kg.
3, 7800 + 4,5500+ 2,2750 = 10,6050
Za zakupy zapłacił 10,6050 zł.
b)
2,00 + 5,60 + 1,20 + 0,64= 9,44
Za zakupy zapłaciła 9, 44
10,6050-9,4400 = 1,1650
Więcej zapłacił Pan Zieliński o 1,1650 zł.

Wydaje mi się że to powinno być tak bo robiliśmy to na lekcji ;)


9 4 9