Z dwóch miast A i B odległych od siebie o 180km wyjechały jednocześnie naprzeciw siebie dwa samochody. Gdy samochód jadący z miasta A po przejechaniu 0,375 całej trasy zatrzymał się na 14 minut, a samochód jadący z miasta B po przejechaniu 1/3 całej trasy zatrzymał się na 20 minut, to minęło tyle samo czasu od chwili wyjazdu tych samochodów. Jaka była dotychczasowa prędkość tych samochodów?

1

Odpowiedzi

2010-03-29T12:04:42+02:00
Samochód A - 0,375 trasy -> przejechał 0,375* 180 km= 67,5km
samochód B - 1/3 trasy -> przejechał 1/3*180 km= 60 km

67,5 km + 14 min = 60 km + 20 min

20min - 14 min = 6 min
67,5km - 60km = 7,5km

6min - 7,5km
1min - 1,25 km --> 1,25km/min

Sprawdzenie:
67,5km : 1,25km/min = 54 min + 14 min = 68 min
60km :1,25km/min = 48 min + 20 min = 68min

odp. Samochody te jechały z prędkościa 1,25km/min
2 1 2