Odpowiedzi

2010-03-29T12:20:17+02:00
A) h=8√3
h=a√3/2
8√3=a√3/2 usuniemy mianownik czyli obie str pomnozymy przez 2
16√3=a√3 podzielimy obie str przez√3u
a=16√3/√3 usniemy niewymierność z mianownika czyli:
a=16√3/√3*√3/√3=16*3/3=48/3=16
czyli bok trójkąta wynosi 16 cm.
b)h=14
h=a√3/2
14=a√3/2 usuniemy mianownik czyli obie str pomnozymy przez 2
28=a√3 podzielimy obie str przez√3
a=28/√3 usniemy niewymierność z mianownika czyli:
a=28/√3*√3/√3=28√3/3
czyli bok trójkąta wynosi 28√3/3 cm
c)h=17√3
h=a√3/2
17√3=a√3
a=17√3/√3
a=17√3/√3*√3/√3=51/3=17
czyli bok trójkąta wynosi 17cm
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-29T12:24:10+02:00
A)h=8pierw.z 3
h=a pierwiastki z 3 dzielone przez 2
8 pierwiastków z 3= a pierwiastki z 3 dzielone przez 2
16 pierwiastków z 3= a pierwiastki z 3--obie strony dzielimy przez pierw. z 3
a = 16

b)h=14
14= a pierwiastek z 3 dzielone przez 2
28=a pierwiastki z 3
a=28 pierwiastkow z 3 dzielone przez 3

c)h=17 pierwiastków z 3
17 pierwiastków z 3= a pierwiastków z 3 dzielone przez 2
34 pierw. z 3= a pierw. z 3--obie strony dzielimy przez pierw. z 3
a = 34


myślę, że dobrze:)