Rozwiąż równania .
a) 2(x-3) + 3(4-x) = 5
b) 2(x+4) - 5 (x+3) = 2
c) 3(x-4) - 2 (2x-5) = -4
d) -2(x+3) + 4 (2x+3) = -5
e) (3-2x) - (x+4) - (2x+5) = (3x+4) - (5x+7)
f) (4-x) - (2+3) + ( x-4) = (2x-3) - (x+7)
g) (4x-5) + (x-7) - (3x-7) = -(3x+4) -x = 6
h) (-4 -2x) - (2x+4) = (3x-1) + (2x-5) - (7*3x)
i) x/3 - 5/6 = 1/2 - x/2
j) x/2 -3/4 =7/8 + x/4
k) 7/9 + x/2 = 3/2 - x/18
l) x/9 + 1/2 = 5/4 - x/6 + 1/12

* - znak mnożenia .
np. liczba x/3 to ułamek .

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-29T14:30:04+02:00
A) 2(x-3) + 3(4-x) = 5
2x - 6 + 12 - 3x = 5
2x - 3x = 5 + 6 - 12
-1x = -1 /-1
x = 1

b) 2(x+4) - 5 (x+3) = 2
2x + 8 - 5x + 15 = 2
2x - 5x = 2 - 8 - 15
-3x = -21 /-3
x = 7

c) 3(x-4) - 2 (2x-5) = -4
3x - 12 + 4x - 10 = -4
3x + 4x = -4 +12 +10
7x = 18 /7
x = 2 i cztery siódme

d) -2(x+3) + 4 (2x+3) = -5
-2x - 6 + 8x + 12 = -5
-2x + 8x = -5 + 6 - 12
6x = -11 /6
x = minus szesc jedenastych

e) (3-2x) - (x+4) - (2x+5) = (3x+4) - (5x+7)
3 - 2x - x - 4 - 2x - 5 = 3x + 4 - 5x - 7
-2x - x - 2x - 3x + 5x = 4 - 7 - 3 + 4 + 5
-3x = 3 /-3
x = -1

f) (4-x) - (2+3) + ( x-4) = (2x-3) - (x+7)
4 - x - 2 - 3 + x - 4 = 2x - 3 - x - 7
-x +x -2x +x = -3 - 7 - 4 + 2 + 3 + 4
-1x = -5 /-1
x = 5

g) (4x-5) + (x-7) - (3x-7) = -(3x+4) -x = 6 (jedno z dwóch pierwszych równań przed "równa się" mozna usunąć)
4x - 5 + x - 7 - 3x + 7 = -3x - 4 - x = 6
4x - 5 + x - 7 - 3x + 7 = 6
4x + x - 3x = 6 + 5 + 7 - 7
2x = 11 /2
x = 5,5

h) (-4 -2x) - (2x+4) = (3x-1) + (2x-5) - (7*3x)
-4 -2x -2x -4 = 3x - 1 + 2x - 5 - 21x
-2x - 2x - 3x + 2x + 21 = -1 - 5 + 4 + 4
16x = 2 /16
x = 0,125

i) x/3 - 5/6 = 1/2 - x/2
(x/3 - 5/6 = 1/2 - x/2) *6
2x - 5 = 3 - 3x
2x + 3x = 3 + 5
5x = 8 /5
x = 1,6

j) x/2 -3/4 =7/8 + x/4
(x/2 -3/4 =7/8 + x/4) *8
4x - 6 = 7 + 2x
4x - 2x = 7 + 6
2x = 13 /2
x = 6,5

k) 7/9 + x/2 = 3/2 - x/18
(7/9 + x/2 = 3/2 - x/18) *18
14 + 9x = 27 - x
9x + x = 27 - 14
10x = 13 /10
x = 1,3

l) x/9 + 1/2 = 5/4 - x/6 + 1/12
(x/9 + 1/2 = 5/4 - x/6 + 1/12) *12
(4x/3 + 6 = 15 - 2x) *3
4x + 18 = 45 - 6x
4x + 6x = 45 - 18
10x = 27 /10
x = 2,7
2 3 2
2010-03-29T14:51:48+02:00
A) 2(x-3) + 3(4-x) = 5
2x-6+12-3x=5
2x-3x=5+6-12
-x=-1/:(-1)
x=1

b) 2(x+4) - 5 (x+3) = 2
2x+8-5x-15=2
2x-5x=2-8+15
-3x=9/:(-3)
x= -3

c) 3(x-4) - 2 (2x-5) = -4
3x-12-4x+10=-4
3x-4x=-4+12-10
-x=-2/:(-1)
x=2

d) -2(x+3) + 4 (2x+3) = -5
-2x-6+8x+12=-5
-2x+8x=-5+6-12
6x=-11/:6
x=-1 i5/6

e) (3-2x) - (x+4) - (2x+5) = (3x+4) - (5x+7)
3-2x-x-4-2x-5=3x+4-5x-7
-2x-x-2x-3x+5x=4-7-3+4+5
-3x=3/:(-3)
x=-1

f) (4-x) - (2+3) + ( x-4) = (2x-3) - (x+7)
4-x-5+x-4=2x-3-x-7
-x+x-2x+x=-3-7-4+5+4
-x=-5/:(-1)
x=5