Zadanie 1
Basia mieszka najdalej od centrum handlowego.Mama zawiozła ją samochodem.Odległość 11 km przejechały w ciągu 0,2 godziny.Oblicz,z jaką średnią prędkością jechała mama Basi ?
Zadanie 2
Magda pojechała autobusem,który z przystanku odjechał o godz.13.25,a na miejscu był o godz.13.55.Autobus jechał ze średnią prędkością 51 km/h.10 min. z całego czasu podróży zajęły mu postoje na przystankach.Oblicz ,jak daleko od centrum mieszka Magda?
Zadanie3
Agata poszła pieszo ,bo mieszka w odległości 500m od centrum.Pokonała tę drogę ze średnią prędkością 2km/h.O której godz.musiała wyjść z domu,skoro zdążyła na umówioną godzinę 14.00 ?
Zadanie 4 Wykonaj odpowiednie obliczenia i uzupełnij pola ze znakami zapytania.
Droga czas prędkość
150m 25s ???
441km ???? 63km/h
???? 50s 4m/s

Bardzo bym prosiła o rozwiązanie ;)

2

Odpowiedzi

2010-03-29T16:11:39+02:00
1.v=11000m/1800s=6.1(1)m/s
2.
s=v*t
s=51km/h:1/3h=17km
3.t=s:v
t=,02km:2km/h=0,1h
0,1h=10minut
4.
6m/s
7km
200m
2010-03-29T16:12:11+02:00
1.
v = s/t
v - prędkość,
s - przebyta droga
t - czas

v=11km/0,2h=55 km/h

Odp :Mama jechała z prędkością 55km/h

2.
30 - 10 = 20 min = 0,2h

v = s/t /*t
s = v*t


s = 51km/h * 0,2h = 10,2 km

Odp: magda mieszka 10,2 km od centrum


3.
s = 500m = 0,5km, v = 2km/h

v = s/t /*t
s = v*t /:v
t = s/v


t = 0,5kh/2km/h = 0,25h = 15 min

jak dotarła na 14:00 to musiała wyjść o 13:45

Odp. Agata musiała wyjść z domu o godzinie 13:45.

4.
150 m 25 s 6 m/s
441 km 7 km 63 km/h
200 m 50 s 4 m/s
1 5 1