Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-29T16:23:34+02:00
X-książki na 1
x-15-książki na 2
0,5(x-15)-książki na 3

x+0,5(x-15)=2(x-15)
x+0,5x-7,5=2x-30
1,5x-7,5=2x-30
22,5=0,5x
45=x

na 1 - 45 książek
na 2 - 30 książek
na 3 - 15 książek

45+30+15=90

Ala ma ich razem 90
2010-03-29T16:27:21+02:00
X - na I półce
x - 15 - na II półce
0,5 (x - 15) - na III półce

x + 0,5 (x - 15) = 2 (x - 15)
x + 0,5x - 7,5 = 2x - 30
1,5x - 7,5 = 2x - 30
22,5 = 0,5x
x= 45-na I półce

x-15=45-15=30-na II półce

0,5 (x - 15)=0,5*(45-15)=0,5*30=15-na III półce

45+30+15=90

Ala ma 90 książek