Odpowiedzi

2010-03-29T16:59:59+02:00
X -tyle zadań zrobił dobrze
15-x -tyle zadan zrobił źle (bo było 15 łącznie)
x*5 - (15-x)*2 (5 pkt za każdą dobrą odpowiedź minus 2 za każdą złą)
5x - 2(15-x) = 52
5x - 30 +2x = 52
7x = 82
x = 11 5/7
..chyba coś jest źle, bo nie z tymi danymi nie wychodzi liczba naturalna

jeśli miał 11 dobrych odpowiedzi, to miał 4 złe, czyli zdobył 5*11 - 4*2 = 55-8 = 47
jesli miał 12 dobrych i 3 złe, to zdobył 5*12 - 3*2 = 60 - 6 = 54
1 5 1
2010-03-29T17:02:37+02:00
Szymon zdobył 54 punkty ze sprawdzianu skladajacego sie z 15 zadan. za kazda dobra odpowiedz otrzymywal 5pkt a za zla lub brak odpowiedzi tracil 2 pkt. ile zadan rozwiazal prawidlowo?

15*5=75punktów
75-54=22
22:2=11
na 11 odp zadań
2010-03-29T17:04:40+02:00
Ma 12 dobrze - 12*5=60 15-12=3 3*2=6 60-6=54