1) 4a do kwadratu - (2a do kwadratu +a-8)+2a-3=4a do kwadratu
2) -(2k do kwadratu+x do kwadratu -y do kwadratu)-(-2k do kwadratu-x do kwadratu+y do kwadratu)
3) 5 xy-(2xy+6x)+8x =
4) (3x-y)-(2x+y)+(-2x-y)
5) -(-6a do kwadratu+2a-5)-(-5a do kwadratu-2a+5)
6) 5-(-x+y+3)-(-2+x-y)


Ps : Proszee o jak najszybsze rozwiązanie . Bo mam to na Jutro <prosi> ; )

1

Odpowiedzi

2010-03-29T17:11:28+02:00
1) 4a do kwadratu - (2a do kwadratu +a-8)+2a-3=4a do kwadratu
2a do kw.+a+5-4a do kw=0
-2a do kw.+a+5=0

2) -(2k do kwadratu+x do kwadratu -y do kwadratu)-(-2k do kwadratu-x do kwadratu+y do kwadratu) =2k do kw.-x do kw.+y do kw.+2k do kw.+x do kw.-y do kw.=4 k do kwadratu ( x i y się redukują)

3) 5 xy-(2xy+6x)+8x =5xy-2xy-6x+8x=3xy+2x

4) (3x-y)-(2x+y)+(-2x-y)=3x-y-2x-y-2x-y=-x-3y

5) -(-6a do kwadratu+2a-5)-(-5a do kwadratu-2a+5)=6a do kw.- 2a+5+5a do kw+2a-5=11a do kw.+5a

6) 5-(-x+y+3)-(-2+x-y)=5+x-y-3+2-x+y=4 ( x i y się redukują)