Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-29T17:18:53+02:00
Z każdego z poniższych wzorów wyznacz K:

c=(k+1)b+2k mnożymy przez nawias
c=kb+b+2k
c=kb+2k+b dla ułatwienia zmieniłam kolejność wyrazów z "k"; wyciągamy "k" przed nawias
c=k(b+2)+b odejmujemy b
c-b=k(b+2) dzielimy obustronnie przez nawias
k=(c-b)/(b+2)

d=k:(k-1) mnożymy obustronnie przez mianownik
d(k-1)=k wymnażamy "d" przez nawias
dk-d=k obustronnie dodajemy d i odejmujemy k
dk-k=d wyciągamy k przed nawias
k(d-1)=d dzielimy przed (d-1)
k=d/(d-1)
5 4 5
2010-03-29T17:23:10+02:00
C=(k+1)b+2k |:2k
c:2k=kb+b|*c
2k=kbc+bc|:2
k=1/2 bc+bc
nie wiem czy to dobrze jest wyliczone