1.Zredukuj wyrazy podobne , a następnie oblicz wartość liczbową wyrażenia:
2x-6y-4y+8-5x+y-11 dla x= -1 i jedna trzecia y = jedna dziewiąta
2. Zredukuj wyrazy podobne i zapisz w prostszej postaci:
0,5x+3y-6x-13x
jedna trzecia x -y -y - dwie trzecie x
JA WYRAZY PODOBNE SAMA SOBIE WSKAŻE
3.Zredukuj wyrazy podobne i oblicz wartości wyrażenia :
a) -5t+t-6-7t+8t+2+2t dla t=(-3,2)
b) -7x+6y+3x-2y+x-3y dla x= (-dwie trzecie) i y= cztery siódme

Z góry dziex

1

Odpowiedzi

2009-04-22T16:00:01+02:00
Zad.1
-3x-9y-3=-3.(9)-0.(9)-3=-7,(9)
zad.2
-18,5x+3y