ZADANIA Z RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI !

Krzyś postanowił, że będzie czytał po 40 stron książki dziennie.Niestety, czytał tylko 30 stron dziennie i przeczytanie całej książki zabrało mu 3 dni więcej, niż planował. W ciągu ilu dni Krzyś przeczytał całą książkę? Ile stron liczyła owa lektura ?

Ma wyjść: 12dni, 360stron !

2

Odpowiedzi

2010-03-29T17:39:00+02:00
X - liczba dni w ciągu których przeczytałby książkę, czytając po 40 stron
(x+3)- liczba dni w ciągu których przeczytał książkę, czytając po 30 stron

40x=30(x+3)
40x=30x+90
40x-30x=90
10x=90 |:10
x=9

(x+3)=(9+3)=12 dni - w ciągu tylu dni przeczytał całą książkę, czytając po 30 stron
12*30=360

Odp. Krzyś przeczytał książkę w ciągu 9 dni, lektura ta liczyła 360 stron.
2010-03-29T17:40:25+02:00
X-liczba dni
y-liczba stron ksiązki


40*x=y
30*(x+3)=y

y=40x
y=30x+90

30x+90=40x

10x=90
x=9

9+3=12

30*12=360

Odp. Krzyś przeczytał ksiązkę w 12 dni, miała ona 360 stron.