1, Obwód równoległoboku jest równy 50cm. Jeden z jego boków ma długość 12 cm. Jaką długość ma drugi bok tego równoległoboku?
2. Klasy szóste pojechały na jednodniową wycieczkę do Warszawy. W wycieczce wzięło udział 49 uczniów i 4 dorosłych opiekunów. Koszt wycieczki dla ucznia wynosił 36 złotych , a dla opiekuna 46 złotych. Jaki był łączny koszt wycieczki?

2

Odpowiedzi

2010-03-29T17:39:46+02:00
Zadanie 1

I bok - 12
II bok - x

2(12+x) = 50 |:2
12+x = 25
x = 25-12
x = 13


zadanie 2

49*36zł+4*46zł = 1764zł+184zł = 1948zł
3 3 3
2010-03-29T17:42:42+02:00
1. 50-2*12=26
26:2=13[cm]

2. 49*36=1764
4*46=184
184 +1764=1948[zł]
2 1 2