Bilet normalny z Gdyni Głównej Osobowej do Czerska przez Tczew kosztuje 18 zł 30 gr. Michał podróżował ze swoim psem Tofikiem. Chłopcu przysługuje 2/5 zniżki a Tofikowi 9/10. Oblicz łączny koszt podróży z Michała z Tofikiem do Czerska.

PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC:))

3

Odpowiedzi

2010-03-29T17:56:22+02:00
1/5 z 18,30 = 3,66 zł 3,66*2 = 7,32 zł 18,30zł - 7,32 zł = 10,98 zł --> koszt za bilet Michała 1/10 z 18,30 = 1, 83 zł 1,83 zł * 9 = 16,47 zł 18.30 zł - 16,47 zł = 1, 83 zł --> koszt za bilet Tofika 10,98zł + 1,83 zł = 12,81 zł --> łączny koszt Odp. Łączny koszt podróży do Czerska wyniesie 12,81 zł.

NAJlepsze?
2010-03-29T18:00:01+02:00
Michał;
18,30zł*2/5= 7,32zł
18,30zł-7,32zł=10,98zł
Tofik;
18,30zł*9/10= 16,47zł
18,30zł-16,47zł= 1,38zł
Razem;
10,98zł+1,38zł= 12,36zł

odp. Łączny koszt podróży Michała i Tofika wynosi 12,36 zł.
2010-03-29T18:02:13+02:00
Michał
2/5- 4/10
4/10x 18,30= 7,32
18,30- 7,32= 10,98zł

Pies

9/10x 18,30= 16,47
18,30 - 16,47= 1,83


10,98+1,83= 12,81

Odp. Za bilety zapłacili 12,81 zł.