Odpowiedzi

2009-10-31T19:10:20+01:00
Marek - 50 zł
Jarek - 50 zł
20% - 0,2
40% - 0,4

Oszczędności Marka:
50 + 50 * 0,2 = 60
60 + 60 * 0,2 = 72

Oszczędności Jarka:
50 + 50 * 0,4 = 70

Odp. Marek ma więcej pieniędzy niż Jarek. Marek ma 72zł, a Jarek 70zł.
3 2 3
2009-10-31T19:12:05+01:00
Oszczędności Marka:

początkowo: 50zł 20% z 50zł=10zł 50zł+10zł=60zł

po pierwszej zmianie: 60zł 20% z 60zł= 12zł 60zł+12zł=72zł

ostatecznie: 72zł

Oszczędności Jarka:

początkowo: 50zł 40% z 50zł=20zł 50zł+20zł=70zł

ostatecznie: 70zł

porównanie:

72zł>70zł

odp.: Marek ma więcej pieniędzy od Jarka.

1 1 1
  • Użytkownik Zadane
2009-10-31T19:12:29+01:00


x=50zł(kwota początkowa)
Marek:
y=(120x/100)120/100
y=14400x/10000
y=1,44x

y=1,44*50zł
y=72zł

Jarek:
z=140x/100
z=1,4x

z=1,4*50zł
z=70zł

y>z

Odpowiedź. Marek ma 72złote, a Jarek ma 70 złotych, więc Marek ma więcej niż Jarek.
_____________________________________
Liczę na status najlepszego rozwiązania.