Zad 1 turysta postanowil pojsć na wyucieczke czerwonym szlakiem.do przejcia mial najpierw 8 km pod góre a potem 10 km z gory.ile czasu bedzie trwala ta wedrowka,jezelipo gore bedzie szedl z predkoscia 3 kilometry na godz ,z gory bedzie szedl 2 razy szybciej, a na gorze bedzie odpoczywalk 45 minut.czy rozpoczynajac wedrowke o 9/30 rano,zdąży na autobus,ktory odjeżdża z koncowego miejsca wycieczki o14/30. zad 2 podczastygodnowego pobytu nad morzem mama piatoklasistki postanowila opalac sie z umiarem.pierwszego dnia opalala sie pół godziny,a kazdego nastepnego dnia zwiekszalao 5 minut czas przeznaczony na opalanie.o ile dluzej opalala sie ostatniego dnia niz pierwszego. zad3 grupa piechurów opracowała trase swojej wycieczki,mierzac poszczegolne jej etapy na mapie w skali 1;50000.byly to dlugosci 8cm,7 cm 7,5cm 6,5cm,10cm i 11cm.ileczasubeda potrzebowac piechurzy na pokonanie zaplanowanej trasy,jezeli w ciagu godzinybeda pokonywac 5 km,a po kazdych dwoch godzinach beda odpoczywac przez 30 minut . zad 4 samochod mojej sasiadki spala przecietnie 9 litrow benzyny na 100 km.ile spala na 1 km

2

Odpowiedzi

2010-03-29T18:26:32+02:00
Zad.1
8km:3km/godz=2 2/3 godz- pod gore
10km:6km/godz=1 2/3 godz- z gory
2 2/3 + 1 2/3 +3/4=3 +8/12 + 9/12=3+17/12=3+1 7/12=4 7/12 godz
zad2
1dzien- pol godziny 2 dzien- 35 minut 3 dzien 40 min 4dzien 45min 5dzien50min 6dzien55 min 7dzien 60min
60-30=30min
zad3.
1cm-50000cm 1cm-500m 1cm-0,5km
8+7+7,5+6,5+10+11=59cm 0,5*59=29,5km
29,5 :5km/godz=5,9 godz
5,9+1god\=6,9godz
zad.4
9:100=0,09
:)
2010-03-29T18:27:36+02:00
1. Pod górę:
3km -- 1h
8km -- xh

x=⅓×8
x=2⅔ h

Z góry:

6km -- 1h
10 km-- xh

x=10÷6
x=1⅔h

Podróż:

160 min + 100 min + 45 min = 305 min = 5h 5 min

9.30 + 5h 5 min = 14.35

Odp. Nie zdąży.

2. 1.dzień 30 min
2 dzień 35 min
3 dzień 40 min
4 dzień 45 min
5 dzień 50 min
6 dzień 55 min
7 dzięn 60 min
60-30=30

Odp. Będzie się opalała 30 min dłużej.

4. 9 l -- 100 km
x l -- 1 km
x = 9÷100
x= 0,09 l/km
____________
;)