Monika chętnie bierze prysznic, każdorazowo zużywając przy tym ok. 35l wody.
Bartek woli kąpiel w wannie i zużywa za każdym razem mniej więcej 150 litrów wody.
a) ile m³ wody zużyje monika na 100 kąpieli pod prysznicem, a ile bartek na 100 kąpileli w wannie?
b) Jaki będzie koszt tych kąpieli? przyjmij, że 1m³ wody użytej do kąpieli kosztuje 2,80 zł.
PLEASE!!!! Kto zrobi najlepiej ten dostanie najlepszą. Ja mam odpowiedzi, i nie bądźcie tacy sprytni, bo wiem, że w książce matematyka 2001 kl VI wydwnictwa wsip są z tyłu odpowiedzi.

2

Odpowiedzi

2010-03-29T18:12:09+02:00
A)

35 * 100=3500l= 3,5 m3
150*100=15000= 15 m3

b)
3,5* 2,8=9,8 zl
15*2,8= 42 zl
2010-03-29T18:12:47+02:00
A]
35 l=35dm³
1m³=1 000dm³
1dm³=0,001m³
35dm³=35×0,001=0,035m³×100=3,5m³zuzyje monika
150l=150dm³=150×0,001=0,15m³×100=15m³ zuzyje bartek
b]
koszt wody moniki:3,5×2,8=9,80zł
koszt wody bartka:15×2,8=42 zł

1 5 1