Matematyka z przyrodą
1)Z pewnego przepisu z 5 kg.truskawek można otrzymać 2,5 kg dżemu.Masz 8 słoików dżemu po 250 gramów w każdym.Ile kilogramów truskawek zużyto,jeżeli dżem zrobiono zgodnie z tym przepisem??
2)Zadanie w załączniku.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-29T18:13:31+02:00
1)Z pewnego przepisu z 5 kg.truskawek można otrzymać 2,5 kg dżemu.Masz 8 słoików dżemu po 250 gramów w każdym.Ile kilogramów truskawek zużyto,jeżeli dżem zrobiono zgodnie z tym przepisem??




5kg/ 2,5kg = 2 razy

8 słoików * 250g = 2000g = 2kg


2kg *2= 4kg truskawek
2010-03-29T18:15:48+02:00
Ile dżemu znajduje się w słoikach?
8*250g=2000g=2kg
ile razy więcej truskawek trzeba zebrać aby otrzymać dżem?
5kg/2,5kg=2
Ile kilogramów truskawek zużyto?
2kg*2=4kg
Odp.: Zużyto 4 kg truskawek.
2. Podaj tan załącznik, bo nie jestem jasnowidzem.