1.W baku samochodu Cinquecento mieści się 25 litrów benzyny.Samochód ten spala przelotnie 0,16 % pojemności baku na 1 km.Ile benzyny pozostanie w baku po przejechaniu 200 km,jeżeli samochód zatankowano do pełna ?


2.Za dwa różne podręczniki zapłacono 45 zł.Ile kosztuje każdy podręcznik,jeżeli jeden jest o 25 % droższy od drugiego?

3

Odpowiedzi

2009-10-31T21:06:13+01:00
1.
0,16% - 1km
x% - 200 km
x% = 0,16%×200
x5 = 32%
32%×25l = 8l
25l - 8l = 17l

2.
x+y=45
x=y+25%y
x=1,25y

1,25y+y=45
2,25y=45 /:2,25
y=20

x+y=45
x=45-y
x=45-20
x=25
2009-10-31T21:07:22+01:00
1.

25l*0,16%=0,04l
200km/1km=200

0,04*200=8

25l-8l=17l

W baku pozostanie 17 litrów.

2.

x - pierwszy podręcznik
x+25%x-125%x = 1,25x - drugi podręcznik

x+1,25x=45zł
2,25x=45zł
x=20zł

1,25x=1,25*20zł=25zł

Jeden podręcznik kosztował 20zł, a drugi 25zł.
2009-10-31T21:53:05+01:00
1.
1km------0,16% z 25
200km---x

1km-----0,0016*25
1km-----0,04 l.
200km--x l.

x=8

25-8=17 l.

Odp. Po przejechaniu 200 km w baku zostanie 17 litrów benzyny.

2.
I podręcznik x
II podręcznik x+25%x= 20+ 0,25*20=20+5=25
x+25%x+x=45
x+1/4x+x=45
2 i 1/4x= 45
x= 45 ÷ 2 i 1/4
x=20

Odp.Jeden podr. kosztował 20 zl a drugi 25 zł.