1)
a)Proszek "Zwykły" podrozał o 5% kosztuje teraz 21zł. Ile kosztował przed podwyzką?
b) Po obniżce cen o 10%za kurtke zapłacono 450zł. Ile kosztowała ta kurtka przed obnizka ?
2)Prawdziwki po ususzeniu traca ok.92% swojej masy. Ile kilogramów prawdziwków trzeba zebrac, aby otrzymac 1kg. grzybów suszonych ?
3)
a)Lekcja w polskiej szkole trwa o 12,5% niż w szkole szwedzkiej. Ile minut trwa lekcja w Szwecji?
b)Lekcja w polskiej szkole trwa o 10% krócej niż lekcja w szkole brytyjskiej. Ile minut trwa lekcja w Wielkiej Brytani?
4)Za telewizor po 10% obnizce cen zapłacono 1440 zł. Ile zaoszczedzili dzieki tej obnizce?
5)Cena garsonki prze sezonem podniesiono o 20% a po kilku miesiącach obnizono o 10% i mozna było kupic ja za 270 zł. Ile kosztowała na początku ?
(Bardzo bym prosiła na poniedziałek ;D z gory dzieki ;D)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-31T22:24:46+01:00
105% = 21
100% = x

x = 2100/105 = 20

450 - 90%
x - 100%
x= 45000/90 = 500

2)

1 kg - 8%
x - 100%
x = 100/8 = 12,5kg

3)

45 - 112,5%
x = 100%
x = 4500/112,5 = 40 min

b)
45 - 90%
x - 100%
x = 4500/90 = 50min

4)

1440 - 90%
x - 100%

x= 144000/90 = 1600zł

270 - 90%
x = 100%

x= 27000/90 = 300

300 - 120%
x - 100%
x = 30000/120 = 250




1 2 1
2009-10-31T22:29:47+01:00
A)Proszek "Zwykły" podrozał o 5% kosztuje teraz 21zł. Ile kosztował przed podwyzką?

21 - 105%
x - 100%
x=(21*100%)/105%=20 zł.
b) Po obniżce cen o 10% za kurtke zapłacono 450 zł. Ile kosztowała ta kurtka przed obnizka ?

450 zł - 90 %
x - 100%

x=(450*100%)/90%=500 zł.

2)Prawdziwki po ususzeniu traca ok.92% swojej masy. Ile kilogramów prawdziwków trzeba zebrac, aby otrzymac 1kg. grzybów suszonych ?

x-0,92*x=1
0.08x=1
x=12,5 kg

4)Za telewizor po 10% obnizce cen zapłacono 1440 zł. Ile zaoszczedzili dzieki tej obnizce?

1440 zł - 90%
x - 100 %
x=( 1440*100)/90= 1600
1600-1440= 160

5)Cena garsonki prze sezonem podniesiono o 20% a po kilku miesiącach obnizono o 10% i mozna było kupic ja za 270 zł. Ile kosztowała na początku

x - cena garsonki na początku
x+20%*x=x+0,2x=1,2x - cena garsonki po 20% podwyżce
1,2x-10%*1,2x=1,2x-0,1*1,2x=1,2x-0,12x=1,08x cena garsonki po 10% obniżce

1,08x=270
x=250
1 5 1
2009-10-31T22:33:26+01:00
1.
a)
21zł- 105%
x-5%

21x5 105
kreska ulamkowa= kreska ulamkowa= 1
105 105

21-1= 20
b)
450zł-90%
x-10%

450x10 4500
----------= ---------=50
90 90

450+50= 500
2sorry tego nie wiem jak rozwiazac...
3. nie weim czy dulzej czy krocej..
45x 12,5%=(w przyblizeniu) 5,6min
i tam sobie albo dodasz albo odejmiesz
b
45x10%= 4,5min
45-4,5=40,5
4.
1440-90%
x-10%
1440x10
-----------=160
90
5nie wiem sorry