Rodzaj karmy: Masa: Cena:
Sucha-z wołowiną 1,5kg 15,00zł
Sucha-z kurczakiem 1,0 kg 8,30 zł
W puszce-z kurczakiem 0,40 kg 2,50 zł
W puszce-z rybą 200 g 1,90 zł
W puszce-z wołowiną 80 dag 4,60 zł
i warywami

zad.1
Klasa 6 zebrała 67,10 zł na schronisko dla zwierząt. Chcą,aby zwierzęta otrzymały od nich przynajmniej po 1 opakowaniu z każdego rodzaju karmy. Co powinni wybrać i w jakiej ilości,aby w pełni wykorzystać zgromadzoną kwotę ?
zapisz obliczenia i napisz odpowiedz.




zad.2
Co jest tansze : 10 dag suchej karmy z wołowiną czy 10 dag suchej karmy z kurczakiem ?
Odpowiedz uzasadnij.

1

Odpowiedzi

2010-03-29T21:28:50+02:00
1)15+8,30+2,50+1,90+4,60=32,30
32,30*2=64,60
67,10-64,60=2,50
odp: Aby w pełni wykorzystać zgromadzoną kwotę klasa 6 może kupić po 2 opakowania z każdego rodzaju karmy, a 3 puszki z kurczakiem.

2)10 dag suchej karmy z wołowiną kosztuje 1zł, a 10 dag suchej karmy z kurczakiem 0,83zł więc tańsza jest sucha karma z wołowiną.
1 4 1