1. Zarobek pracownika wraz z 20% premią wyniósł 2880zł. Oblicz ile wynosila premia.

2. Dziadek jest 11 razy starszy od wnuka, 3 lata temu dziadek był 26 razy starszy od tego wnuka. Oblicz ile lat ma dziadek.

3. Cenę towaru obniżono o 20% a następnie podwyższono o 8 zł. Po tych zmianach towar kosztuje 116zł. Oblicz cenę towaru przed zmianami.

4. Uzasadnij że : 1-2+3-4+5-6+...........+1997-1998+1999-2000 = -1

3

Odpowiedzi

2009-11-01T09:18:38+01:00
1. 2880 x 0.2=576
premia wynosiła 576 zł.

3. 116- 8= 108
108 x 0.2=21,6
108- 21,6=86,4
Przed zmianami cena wynosila 86,4 zł

reszty nie wiem
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-01T09:28:44+01:00
Zad 1 2880zł * 20% = 576


zad3 116*20% + 8 =23,2+ 8zł =31.2zł

zad4 Ponieważ dodawanie i odejmowanie odbywa się co 1 a 1999-2000=-1

2009-11-01T09:36:46+01:00
X+20%*x=2880
x+0,20*x=2880
1,20x=2880 |/1,20
x=2400
2880-2400=480

Ponieważ są inne odpowiedzi sprawdzenie

2400 + 20%*2400=2400+480=2880
__________________________________________________________
x-wiek wnuka
y- wiek dziadka

y=11x
y-3=26(x-3)

-y+11x=0
y-26x=-75

-15x=-75
x=7

y=11x
y=7*11
y=77

x-0,20x+8=116
0,80x=108
x=135
______________________________________________________
1-2=-1
3-4=-1
...
1999-2000=-1

1000 elementów po -1 = -1000

I 1
II 1-2=-1
III 1-2+3=2
IV 1-2+3-4=-2
V 3 VII 4 IX 5

Z tego dostajemy wzór na dodatnie

n= (n+1)/2

Biorę 1999 element

(1999+1)/2=1000

1999 element - 2000 element = - 1000

Wykazałem dwoma sposobami iż to założenie jest błędne. Sprawdź czy źle czegoś nie przepisałeś.