Zad .1
Karolina bardzo lubi brać kąpieli . w sobotni wieczór napełniła prostopadłościenną wannę o wymiarach 2mx90cmx80cmdo3/4wynosci. ile litrów wody nalała Karolina do wanny.
zad .2
bilet normalny autobusowy w Grodkowie kosztuje 2,50zł. uczniom przysługuje zniżka w wysokości połowy ceny biletu normalnego.ile zapłacił nauczyciel za bilet ulgowy dla uczniów i normalny dla siebie na przejazd w obie strony?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-29T20:15:33+02:00
2m=200cm

200*90*80=1440000

1440000/0,75=1920000

Nalala 192 litry
1 1 1
2010-03-29T20:17:41+02:00
1. wymiary- 2mx90cmx80cm
2m*0,9m*0,8m=1,44m² ¾*1,44m²=1,08m²
Odp:Karolina nalała 1,08m² wody.
2. 2,5*0,5=1,25 2,5zł+1,25zł=3,75zł
Odp:Za te bilety zapłacił 3,75zł.