Banknot 20 złotowy rozmieniono na monety 2 złotowe i 1 złotowe .Oblicz ile było monet 1złotowych a ile 2złotowych jeśli monet 2 złotowych było o 1 więcej niż 1złotowych ?

2.Motyl pokonuje 8km/h w ile minut potrzebuje na pokonanie 10 km ?

3

Odpowiedzi

2010-03-29T20:15:12+02:00
1.było 5 monet 1 zł i 10 monet 2 zł\

2. w 1 godz i 20 min
2010-03-29T20:22:29+02:00
Banknot 20 złotowy rozmieniono na monety 2 złotowe i 1 złotowe .Oblicz ile było monet 1złotowych a ile 2złotowych jeśli monet 2 złotowych było o 1 więcej niż 1złotowych ?
20:2 = 10 10+2=12 12:2 = 6 20-12= 8
6 monet 2 zł
8 monet 1zł

2.Motyl pokonuje 8km/h w ile minut potrzebuje na pokonanie 10 km ?
600min

60x10=600



nie jestem geniuszem wiec to nie bedzie w 100 % pewne , ale ok .
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-29T20:25:19+02:00
Co do zad. 1 to monet dwu złotowych jest 7 a jedno złotowych 6 bo 7x2 +6x1 = 20.
zaś co do 2 too....
8km/ 1h = 8km/ 60 min....

8 km= 60min \ : 4
2 km =15 min..

Odp. Motyl by pokonać 10 km potrzebuje 75 min