Marek podczas wakacji wybrał się rowerem do swojej cioci ,która mieszkała w innej miejscowości.Podróż zajęła mu trzy dni.Pierwszego dnia przebył 1/3 całej drogi,drugiego dnia 3/4 tego co zostało ,a trzeciego dnia 16km.Jak daleko było zdomu Marka do domu jego cioci?

3

Odpowiedzi

2009-11-01T11:28:41+01:00
X - długość całej drogi (w km)

Marek pierwszego dnia przebył:
1/3 *x
więc zostało x - 1/3 * x = 2/3 * x

Drugiego dnia:
3/4 * (2/3 * x) = 1/2 * x

Cała droga to suma tego, co Marek przebył pierwszego, drugiego i trzeciego dnia:
x = 1/3 * x + 1/2 * x + 16
x = 2/6 * x + 3/6 * x + 16
x = 5/6 * x + 16
1/6 * x = 16
x = 16 * 6 = 96

Odp. Droga z domu Marka do domu jego cioci ma długość 96 km.
2009-11-01T11:29:59+01:00
Więc drugi i trzeci dzień to 16km*4=64km. Więc 1/3 całej drogi to 64km/2=32km, a to oznacza że 32km*3=64km+32km=96km

Odp.: Od domu Marka do domu cioci jest 96 kilometrów.
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-01T12:09:16+01:00
X-dł. drogi

Pierwszy dzień- 1/3x
x-1/3x=2/3x - pozostała droga
Drugr dzień - 1/3x * 3/4= 1/2x
1/2x+1/3x=3/6x+2/6x=5/6 - pierwszy i drugi dzień
1-5/6=1/6- trzeci dzień
1/6=16km

x=16:1/6=16*6/1=96

odp.Droga z domu Marka do domu jego cioci ma długość 96 km.

mam nadzieje że pomogłam :*:*:)