Pani Kasia otrzymala 270 zl podwyzki, co stanowilo 15% jej dotychczasowej pensji. Ile wynosi jej wynagrodzenie.

a) Proszek ,,Zwykly podrozal o 5% i kosztuje teraz 21 zl. Ile kosztowal przed podwyzka?
b) Po obnizce cen o 10% za kurtke zaplacono 450zl. Ile kosztowala ta kurtka przed obnizka?

Prawdziwki po ususzeniu traca ok. 92% swojej masy. Ile kg prawdziwkow trzeba zebrac, aby otrzymac 1 kg grzybow suszonych?
prosze o cale rozwiazania

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-01T11:36:48+01:00
270 - 15%
x - 100%

x= 27000/15 = 1800 zł

105% - 21 zł
100% - x

x= 2100/105 = 20 zł

450 - 90%
x = 100%

x= 45000/90 = 500

0,08 - 1kg
1 - x
x= 1/0,08 = 12,5 kg