Odpowiedzi

2010-03-29T21:48:59+02:00
Jas kupowal haczyki w sklepie wedkarskim. Duzy haczyk byl o 7 groszy drozszy od malego. za 8 duzych i 6małych zaplacil 3,50zl. Ile kosztowal duzy haczyk a ile maly?

x-cena małego haczyka
x+0,07zł - cena dużego haczyka
6x + 8(x+0,07)= 3,50 - za 6 małych haczyków i 8 dużych cena
6x+8x+0,56=3,50
14x=3,50-0,56
14x=2,94/:14
x=21
21gr+7gr=28gr
odp. mały haczyk kosztował 21gr a duzy 28gr

Mam nadzieje, że pomogłam.
2010-03-29T21:55:06+02:00
DANE:
x - cena małego haczyka
x+0,07zł - cena dużego haczyka
6x+8(x+0,07)=3,50 - cena 6 małych i 8 dużych haczyków

ROZWIĄZANIE:
6x+8(x+0,07)=3,50
6x+8x+0,56=3,50
14x=3,50 - 0,56
14x=2,94//14
x=0,21
0,21+0,07=0,28
Odp:Mały haczyk kosztuje 0,21zł, a duży haczyk kosztuje 0,28zł.
2010-03-29T21:57:06+02:00
DANE -- sprawdzenie

x - cena małego haczyka [gr] -- 21
x + 7 - cena dużego haczyka -- 28
8*(x+7) - wartość zakupionych dużych haczyków -- 8*28= 224
6*x -wartość zakupionych małych haczyków -- 6*21= 126
350- koszt wszystkich haczyków zakupionych przez Jasia. -- 350
6x + 8 ( x + 7 ) - koszt wszystkich haczyków zakupionych przez Jasia. -- 350

6x + 8 (x + 7 ) = 350
6x + 8*x + 8*7 = 350
6x + 8x + 56 = 350//:56
14x = 295//:14
x = 21 [gr]

Odp. Duży haczyk kosztował 28gr a mały 21gr.

Napewno dobrze bo to mialem na lekcji ;) pozdro xd
Odp.