Odpowiedzi

2009-11-01T11:48:38+01:00
1h = 60 min = 60 * 60 s = 3600 s

Mucha: 201 * 3600 = 723 600

Koliber w ciągu jednej sekundy wykonuje 201 : 3 =
67 uderzeń skrzydłami

67 * 3600 = 241 200

Odp. Podczas godziny lotu mucha wykona 723 600 uderzeń skrzydłami, a koliber 241 200 uderzeń.
2009-11-01T11:49:59+01:00
Mucha - 201
koliber - 201 : 3 = 67

1 min = 60 s
1 godz = 60 min
1godz = 3600 s

mucha:
3600 * 201 = 723600

koliber:
3600 * 67 = 241200

Odp. Mucha musi wykonać 723600 uderzeń skrzydłami ,a koliber 241200.
2009-11-01T11:50:57+01:00
Mucha 201 razy na sekunde
koliber- 201÷3=67 razy na sekunde
godzina ma 3600s
3600s×201uderzeń/s=723600uderzeń <-mucha
3600s×67uderzeń/s=241200uderzeń <-koliber

Odp. Podczas godziny lotu mucha musi wykonać 723600 uderzeń a koliber 241200 uderzeń.