1)Dwie trzecie wszystkich pracowników firmy handlowej Klops stanowią sprzedawcy, a jedną piątą urzędnicy. Oprócz tego firma ta zatrudnia sprzątaczkę, dyrektora i dwóch zastępców dyrektora. Ile osób pracuje w Klopsie.
2)Tomek ma 14 lat, a jego mama 38. Oblicz, kiedy mama była od tomka pięć razy starsza. Za ile lat będzie od niego dwa razy starsza.
3)Leciało stadko dzikich gęsi. Zobaczyła je gęś domowa i zawołała:
-Witaj setko gęsi.
-Wcale nie jest nas sto-odpowiedziała przewodniczka stada.-Gdyby nas było jeszcze raz tyle, jeszcze połowa i jeszcze ćwierć, a do tego ty na dodatek, to dopiero wtedy byłoby nas sto. Policz sama, ile nas jest.
4)Wwielkiej loterii promocyjnej przygotowano 900 losów. Okazało się, że tylko 5%tych losów wygrywało. Ile jeszcze losów wygrywających trzeba przygotować, aby spełniona była zasada, że wygrywa 10% losów.
5)a) Ile soli trzeba wsypać do 23kg wody, aby oyrzymać roztwór ośmioptocentowy?
b) Ile soli trzeba wsypać do 21kg solanki pięcioprocentowej, aby otrzymać solankę sześcioprocentową?
c)ile wody trzeba dolać do 3kg solanki dziesięcioprocentowej, aby otrzymać solankę sześcioprocentową?
Z GÓRY DZIĘKUJĘ :)))

2

Odpowiedzi

2010-03-30T14:24:03+02:00
Zad.1

x - liczba wszystkich pracowników pracujących we firmie
2/3 x - liczba pracowników, którą stanowią sprzedawcy
1/5 x - II - II - II - II - II - II - II- , którą stanowią urzędnicy
1 - liczba sprzątaczek
1 - dyrektor
2 - zastępcy dyrektora

rozw. war. zad. :
2/3 x + 1/5 x + 1 + 1 + 2 = x
2/3 x + 1/5 x + 4 = x / x 15
10 x + 3 x + 60 = 15 x
13 x + 60 = 15 x
2 x = 60 / :2
x = 30

Spr. war. zad.
2/3 x 30 + 1/5 x 30 + 1 + 1 + 2 = 20 + 6 + 4 = 30

Odp : Wszystkich pracowników było 30 we firmie Klops.

Zad.2

x-minione lata
38-x=5*(14-x)
38-x=70-5x
-x+5x=70-38
4x=32/:4
x=8
odp.8 lat temu mama była 5 razy starsza od Tomka

x-lata upływające
38+x=2*(14+x)
38+x=28+2x
x-2x=28-38
-x=-10/:(-1)
x=10
odp.za 10 lat mama będzie 2 razy starsza od Tomka

2x+0,5x+0,25x+1=100
2,75x+1=100 //-1
2,75x=99 //:2,75
x=36
Odp:W stadzie jest 36 gęsi.

Zad.4

5% z 900 +100 % z x =10% (900+x )
5/100*900/1+1x=10/100(900+x)
45+1x =90+ 1/10x /*10
450+10x = 900 +x
10x-x=900+x
10x-x=900-450
9x=450/9
x=50

950-100%
95-x
x=95-100/950=10%

odp.: Należy dołożyć 50 losów wygrywających , żeby stanowiły 10 %

Zad.5

a.)W 100g roztworu jest 8 g soli
To w 23000g jest x soli x= 23000g*8g/100g
x=184000g/100
x=1840g=1,840 kg
x w przyb. wynosi 2 kg
Odp. 2 kg

b.) do 21kg solanki 5%-owej dodano x soli
gdzie: 5%=0,05, więc:
0,05*21+x
otrzymano x+21 solanki, która była roztworem 7%-owym
gdzie 7%=0,07, więc:
0,07(x+21)
zatem:
0,05*21+x=0,07(21+x)
1,05+x=1,47+0,07x
x=0,42+0,07x
0,93x=0,42
x=0,45 (w przybliżeniu)

c.) ms1=x
mr1=3kg
Cp1=10%
10%=x/3*100% /:100%
0,1=x/3 /*3
x=0,3 [kg]
------------------
ms1=ms2
mr2=ms2+y
y - ilość dolanej wody
Cp2=6%
6%=0,3/(0,3+y)*100% /:100%
0,06=0,3/(0,3+y) /*(0,3+y)
0,06*(0,3+y)=0,3
0,018+0,06y=0,3 /-0,018
0,06y=0,282 /:0,06
y=4,7 [kg]



Mam nadzieję że pomogłam :)



2010-03-30T14:38:09+02:00
1.
2/3-=10\15-sprzedawcy
1/5=3/15-urzednicy
2/15-4 osoby(sprzataczka,dyrektor, 2zastepcow dyrektora)

2/15=4 osoby
15/15=30 osob
Odp. W firmie pracuje 30 osob.

2.
14-wiek Tomka
38-wiek Mamy

38-14=24
Mama mial 24 lata kiedy urodzil sie tomek

wiek Tomka|1 2 3 4 5 6
Wiek Mamy |25 26 27 28 29 30

30:6=5

Odp. Mama miala 30 lat kiedy byla starsza od Tomka.



4.
900-losow
5%*900-tyle wygrywa
10%*900-tyle ma wygrywac

5%*900=45 losow
10%*900=90 losow

90-45=45
Odp. Trzeba przygotowac jeszcze 45 losow


5.
a)
23kg-woda
Cp-8%-tyle ma byc

8%*2300gram=184gramy
Odp. Nalezy wsypac 184 gramy soli.

b)
mr=21kg
ms=5%*2100g=105g
mw=2100g-105g=1995g
Cp=5%


Cp=6%
mw=1995g
ms=1995*6%=119.7g

105g-119.7g=14.7g
Odp. Nalezy dosypac 14.7g do solanki.

c)

mr=3000g
Cp=10%
ms=300g
mw=2700g


Cp=6%
ms=300g

6%=300g
1%=50
100%=5000

mr=5000g
5000-300=4700
4700-2700=2000g

Odp. Nalezy dolac 2000g wody czyli 2kg wody.

mam nadzieje ze pomoglem:D