Klasa Doroty wybiera sie na trzydniową wycieczkę wychowawca podał kosztorys dla kazdego z uczestnikow w nastepujący sposób:

Całkowity koszt wycieczki-200zł
2 noclegi-20% całkowitego kosztu
wyzywienie-40% całkowitego kosztu
bilety wstępu + przewodnik-10% całkowitego kosztu
rezerwa-5% całkowitego kosztu

a.oblicz ile kosztuje wyzywienie a ile noclegi
b.o ile złotych wiecej trzeba zaplacic za przejazd niz za bilety wstepu i obsluge przewodnicką?
c.Jaką kwote przeznaczono na rezerwacje?

3

Odpowiedzi

2010-03-30T15:29:52+02:00
A)
200*40%=200 40
------ * ---- = 8000 ; 100=80 zł
1 100

200 20
200*20%=------- * ----- =4000 ; 100=40 zł
1 100

Wyżywienie kosztuje 80 zł a noclegi 40 zł.

tylko to udało mi się rozwiązać mam nadzieje że ci się przyda pozdro
3 1 3
2010-03-30T15:44:10+02:00
A) 200 × 20% ÷100 = 200 × 0.2 = 40 zł
200 × 40% ÷ 100 = 200 × 0.4 = 80 zł
Odp: Wyżywienie kosztuje 80 zł a noclegi 40 zł
b) 75% = 150 zł - koszty wycieczki bez kosztu przejazdu.
25% = 50 zł - koszt przejazdu
200 × 10% ÷ 100 = 200 × 0.1 = 20 zł
50 zł - 20 zł = 30 zł
Odp: Za przejazd trzeba zapłacić więcej o 30 zł niż za bilety wstępu i przewodnika.
c) 200 × 5% ÷ 100 = 200 × 0.05 = 10zł
Odp: Na rezerwację przeznaczono kwotę 10 zł
13 4 13
2010-03-30T15:45:53+02:00
Odpowiedź w załączniku, mam nadzieję, że dobrze
4 3 4