Proszę pomóżcie mi! ;)

W skrzyni był 300 monet 0,3 to monety srebne,
1
_ (jedna czwarta) to monety złote a monety miedziane to x
4

No i właśnie nie wiem jak te zadanie zrobić ;|
Pomożecie?!
A jak byście mogli to wypiszecie mi dane ? :)

3

Odpowiedzi

2010-03-30T15:36:03+02:00
Monety srebrne - 300*0,3 = 90
monety złote - 300*1/4 = 300*0,25 = 75
monety miedziane - x

x+75+90 = 300
x+165 = 300
x = 300-165
x = 135
2010-03-30T15:37:10+02:00
300 razy 0,3 = 90
1
- z 300 - 75
4

x = 135

Ponieważ 300 - 165 = 135:)

Pozdrawiam:)
2010-03-30T15:39:47+02:00
X-liczba monet (300)
1/3 x czyli 4/12 x to srebrne
1/4 x czyli 3/12 x to złote
y miedziane czyli pozostałość czyli 5/12x

4/12 * 300 =100 srebrne
3/12 * 300 = 75 złotych
5/12 * 300 = 125 miedzianych

nie wiem jakie było polecenie, bo nie podano, ale w ciemno biorę, że :

Było 100 monet srebrnych, 75 złotych i 125 miedzianych.