Odpowiedzi

2010-03-30T16:11:55+02:00
X - chłopcy

x + 0,86x = 930 /*100
100x + 86x = 93000
186x = 93000 / :186
x = 500

0,86 * 500 = 430

Chłopcy = 500
Dziewczyny = 430
Odp. W szkole uczy się 500 chłopców i 430 dziewcząt
1 5 1
2010-03-30T16:15:36+02:00
930 : 186 = 5
1% to 5 uczniów
86 × 5 = 430 to liczba dziewcząt
930 - 430 = 500 to liczba chłopców
Sprawdzenie:
500 × 0,86 = 430
Odp: W szkole nr 14 uczy się 430 dziewcząt i 500 chopców.
1 3 1