Państwo Alwinowie mają działkę w kształcie trapezu prostokątnego.Równoległe boki tej działki mają długość 60m i 30m.Szerokość działki jest równa 40m .Czwarty bok ma długość 50m.
a)Ile metrów siatki muszą kupić by ogrodzić tę działkę(odlicz 4 m na bramę)?
b)Ile kg trawy myszą kupić by obsiać trzy czwarte tej działki,jeśli 1 kg wystarcza na 20m2?
c)Ile zapłacą za nasiona trawy ,jeśli 1kg kosztuje 8,40zl?

Proszę O Pomoc!!
Daje Najjj

3

Odpowiedzi

2010-03-30T16:34:11+02:00
Ob= 60+40+30+50= 180
180-4 = 176[m]

P= 30+60× 20 x ½ = 1800 [m²]
1800:20 = 90 [kg]
90 x 8,4zł = 748
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-30T16:35:59+02:00
Dane:
a=60
b=30
c=40
d=50
a) 30+40+50+60=180m
180-4=176m
Odp. Muszą kupić 176 metrów siatki.
b) P=1/2 (30+60)*40=1/2*90*40=1/2*3600=1800m2
1800:20=90
Odp. Muszą kupić 90 kg trawy.
c) 8,40 *90=756
Odp. Muszą zapłacić 756 zł.
2010-03-30T16:40:51+02:00
A. 30+60+40+50=180 180-4=176 Wynik= 176m
b. 1/2 x 40 x (60+30) =20 x 90 = 1800 m 2
3/4 x 1800 = 1350m 2
1350:20=67.5
Muszą kupić 68 kg (w przybliżeniu)
c.68 x 8,40=571.2
Zapłacą 571 zł i 2 gr