Sprawdź,czy ceny obniżono zgodnie z ogłoszeniem.

OBNIŻKA CEN OD 10% DO 30%


Telewizor: 1350zł-skręslone przecenione na 1250 zł
Radio 620 zł przecenione na 580 zł.
Żelezka 120 zł przecenione na 87,50 zł
CDPLAYER- 2100 zł przecenione na 1850 zł

tylko razem z obliczeniami bym prosiła i WIELKIE DZIĘKI ;**

3

Odpowiedzi

2009-11-01T15:07:01+01:00
Sprawdź,czy ceny obniżono zgodnie z ogłoszeniem.

OBNIŻKA CEN OD 10% DO 30%


Telewizor: 1350zł-skręslone przecenione na 1250 zł

1350-1250=100zł

1350-100%
100-x
x=100*100%:1350≈7,4%

Radio 620 zł przecenione na 580 zł.

620-580=40

620-100%
40-x
x=40*100%:620≈6,45%

Żelezka 120 zł przecenione na 87,50 zł

120-87,5=32,5

120-100%
32,5-x
x=32,5*100%:120≈27%


CDPLAYER- 2100 zł przecenione na 1850 zł
2100-1850=250

2100-100%
250-x
x=250*100%:2100≈11,9%

Tylko w dwóch ostatnich przypadkach ogłoszenie jest zgodne z prawdą
13 4 13
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-01T15:08:41+01:00
Telewizor: 1350zł-skręslone przecenione na 1250 zł

1350-1250=100
1350 - 100%
100 -x
x= (100*100%)/1350=7,4%
Radio 620 zł przecenione na 580 zł.
620-580=40

620 - 100%
40 - x
x= (40*100%)/620=6,5%
Żelezka 120 zł przecenione na 87,50 zł
120-87,5=32,5

120 - 100%
32,5 - x
x= (32,5*100%)/120=27,1%

CDPLAYER- 2100 zł przecenione na 1850 zł
2100-1850=250

2100 - 100%
250 - x
x= (250*100%)/2100=12%
24 4 24
2009-11-01T15:09:26+01:00
Telewizor:

przecenioniono o: 1350 zł - 1250 zł = 100 zł

10% * 1350zł = 0,1 * 1350 zł= 135 zł
30% * 1350 zł = 0,3 * 1350 zł= 405 zł

100 zł < 135 zł, zatem telewizor przeceniono o mniej niż 10% (niezgodnie z zasadami promocji)


Radio

620 zł - 580 zł = 40 zł
10% * 620 zł = 0,1 * 620 zł = 62 zł
Radio powinno być przecenione o co najmniej 62 zł, przeceniono go tylko o 40 zł, zatem nie przestrzegano zasad promocji.


Żelezka
przecenione o 120 zł - 87,5 zł = 32,5 zł

10% * 120 zł = 0,1 * 120 zł = 12 zł
30% * 120 zł = 0,3 * 120 zł = 36 zł

12 zł < 32,5 zł < 36 zł, czyli żelezka przeceniono zgodnie z promocją.


CDPLAYER

przeceniony o: 2100 zł - 1850 zł = 250 zł

10% * 2100 zł = 0,1 * 2100 zł = 210 zł
30% * 2100 zł = 0,3 * 2100 zł = 630 zł

CDPLAYER przeceniono o więcej niż 10% i mniej niż 30%, czyli zgodnie z zasadami promocji.

6 5 6