Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-30T17:36:03+02:00
1 naczynie-2 3/5kg=2,6kg
2 naczynie 5 2/5=5,4kg


liczymy róznicę

5,4-2,6=2,8kg
2,8:2=1,4kg

z 1 naczynia trzeba przesypać do pierwszego 1,4 kg ryżu
2 1 2
2010-03-30T17:39:08+02:00
5,4-1,4=4
2,6+1,4=4
(zamieniłam na ułamki dziesiętne)

Odp: Z Drugiego naczynia do pierwszego należy przesypać 1,4 ryżu.
2 5 2