Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-30T19:24:55+02:00
Cos²α+sin²α=1 więc, sinα*1=sinα
rozpisz sobie tgα a więc: tgα=sinα/cosα
sinα/cosα*1/sinα=1/cosα
c)
sinα+cos²α/sinα=sinα/1+cos²α/sin
a teraz będziemy sprowadzać do wspólnego mianownika;
sin²α/sinα+cos²α/sinα=sin²α+cos²α podzielić przez wspólny mianownik sinα= 1/sinα;)
e)
(cosα+sinα/cosα*sinα)*ctgα
(cosα+sin²α/cosα)*ctgα
teraz sprowadzamy do wspólnego mianownika którym będzie cosα;
cos²α/cosα+sin²α/cosα=1/cosα
mam nadzieje. że pomogłam;)))))
10 3 10