Trzy sąsiadki wybrały się na zakupy/.Pani Ala wydała dwa razy więcej pieniędzy niż pani Ula, a pani Krysia wydała o 40zł mniej niż pani Ala. Ile złotych wydała każda z nich, jeśli razem wydała 260 zł.

x- kwota wydana przez panią Ulę // 2x...................................

2x-40............................. // x+2x+2x-40..............................

x+2x+2x-40=260...................................................


x=................... / / 2x=...........................// 2x-40=.......................



Sprawdzenie
Czy pani ala wydałą dwa razy więcej pieniędzy niż pani Ula?.......................
Czy pani Krysia wydała o 40 zł mniej niż pani Ala?..................................
Czy Razem wydały 260zł?...............................................................

Odpowiedz...............................................................................




z góry dziękuje za pomoc w tym zadaniu daje 15 pun.
i jeszcze raz dziękuje

ps. w tych miejscach wykropkowanych ........ trzeba napisać odpowiedz lub wynik.np.x=5 tak tylko podałałam przykład

jeszcze raz bardzo dziękuje.;*************

2

Odpowiedzi

2010-03-30T17:42:00+02:00
Ula x =60
Ala 2x =120
Krysia 2x-40 80
2x+x+2x-40=260
5x=260+40
5x=300
x=60
4 4 4
2010-03-30T17:44:12+02:00
X - p. Ula
2x - p. Ala
2x-40 - p. Krysia
x+2x+2x-40=260
5x=260+40
5x=300/5
x=60
p.ula 60
p. Ala 2*60=120
p.Krusia 120-40=80

spr
120:2=60 wydała 2x więcej
120-40=80 wydała 4o zl mniej niż ala
120+80+60=260
odp. Pani ale wydała 120 zł pani ula 60 a pani krysia 80 zł .
10 4 10