Staszek i Zygmunt wystartowali jednoczesnie do wyscigu rowerowego.Do mety Odleglej o 36 km Zygmunt dojechał po 100 minutach, a Staszek po 2 godzinach. Zakładając, że jechali cały czas z prędkością oblicz względną prędkość obu rowerzystów.

3

Odpowiedzi

2009-11-01T15:36:44+01:00
Zygmunt = 36km / 100min = 0,36* 60 min= 21,6 km/h
Staszek = 36 km / 2 godz = 18 km /h
2009-11-01T15:57:58+01:00
Zbyszek - 36km : 100min = 36km : 1,66h = 21,6km/h
Staszek - 36km : 2h = 18km/h
2009-11-01T20:27:21+01:00
Wzór v=s/t
Staszek - 36km/100minut=36000m/100minut=360m/min=6m/s
Zygmunt - 36km/120minut=36000/120minut=300m/min=5m/s
Jakom, że jadą w tym samym kierunki, to obliczam różnicę ich prędkości czyli 6-5=1
Prędkość względna to 1m/s=3,6km/h
3 5 3