Odpowiedzi

2010-03-30T18:52:48+02:00
3x² - 5x- [ 1 - 3x - (2 + 4x - x²)]= 3x² - 5x - [1 - 3x - 2- 4x + x²] =
3x² - 5x - 1 + 3x + 2 + 4 - x² = 2x² - 2x + 5
2010-03-30T19:08:17+02:00
1) 3x²-5x-[1-3x-(2-4x-x²)] =
= 3x²-5x-(1-3x-2+4x+x²) =
= 3x²-5x-1+3x+2-4x-x²=
= 2x²-6x+1

2) (x²-5x+15):(-5) + (7-2x+3x²):2=
= (0,2x² +x-3) + (3,5-x+1,5x²) =
= 1,7x² + 0,5

Nie wiem czy drugi przykład jest dobrze ładnych parę lat nie spotkałam się z takim przykładem.

P.S. Powyższe jest złe, bo został przy końcu ominięty "x".