1. Pociąg o długości 120 metrów wjechał do tunelu o długości 1480 metrów. Po jakim czasie opuścił tunel, jeżeli przejechał przez niego ze stałą prędkością 30km/h.
2. W 2009 roku, 12-letnia Karolina znalazła rodzinną pamiątkę - jajko Kolumba, które jej mama dostała w roku 1974, kiedy była w wieku Karoliny. Oblicz rok urodzenia Karoliny oraz jej mamy.

Proszę o szybką odpowiedź ;)

1

Odpowiedzi

2010-04-01T17:57:09+02:00
1. Pociąg o długości 120 metrów wjechał do tunelu o długości 1480 metrów. Po jakim czasie opuścił tunel, jeżeli przejechał przez niego ze stałą prędkością 30km/h.
S=1480+120=1600m=1,6km
v=30km/h
t=?
t=S/v
t=1,6km:30km/h
t=16/10*1/30
t=8/150 h
t=8/150*60min
t=3,2 min
2. W 2009 roku, 12-letnia Karolina znalazła rodzinną pamiątkę - jajko Kolumba, które jej mama dostała w roku 1974, kiedy była w wieku Karoliny. Oblicz rok urodzenia Karoliny oraz jej mamy.
Karolina:
2009r- 12 lat
ur. 2009-12=1997r
Mama-
1974r miała 12 lat
ur. 1974-12=1962r