POMOCY!!!
Grupa piechurów opracowała trasę swojej wycieczki , mierząc poszczególne jej etapy na mapie w skali 1:50000. Były to długości: 8cm , 7cm , 7,5cm , 6,5cm , 10cm i 11cm. Ile czasu będą potrzebować piechurzy na pokonanie zaplanowanej trasy , jeżeli w ciągu godziny będą pokonywać 5km a po każdych 2 godzinach będą odpoczywać przez 30min.

na dziś! najlepsza odp naj ;d
prosze z analizą i tak jakby na poziomie kl 6
z góry dzięx ;)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-30T20:52:34+02:00
50000*8cm=400000cm=4000m=4km
50000*7cm=350000cm=3500m=3,5km
50000*7,5cm=375000cm=3750m=3,75km
50000*6,5cm=325000cm=3250m=3,25km
50000*10cm=500000cm=5000m=5km
50000*11cm=550000cm=5500m=5,5km

4+3,5+3,75+3,25+5+5,5=25(km łącznie)

s=25km
t=?
v=5km/h

t=s:v

25km:5km/h=5h

i dodac jeszce co 2 h przystanek 30 min = 6h