W królewskim sadzie rosły gruszki na wierzsbie. Pewnego dnia zerwał sie porywisty wiatr i 40% gruszek spadło. Po kilku dniach ogrodnik zerwał 90% pozostałych owoców, zostawiając na drzewie 12 sztuk. Ile gruszek rosło na wierzbie????

Proszę o zapisanie całych obliczeń ;))
Z góry dziękuje i wybiorę najlepszą pracę xD

3

Odpowiedzi

2009-11-01T17:14:12+01:00
Ilość gruszek - x
spadło - 40%
zostało - 100% - 40% = 60%

60% = 0,6
100% - 90% = 10% = 0,1

x * 0,6 = 0,6x

0,6x * 0,1 = 12
0,06x = 12 /:0,06
x = 200

Odp. Na wierzbie rosło 200 gruszek
16 4 16
2009-11-01T17:15:28+01:00
12*10= 120
120 : 6 = 20
20 * 10 = 200

Odp. naq wierzbie rosło 200 gruszek
9 3 9
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-01T17:16:59+01:00
12 sztuk - 10% z tego co zerwał ogrodnik
12 x 9 = 108 ( ilość gruszek zerwanych przez ogrodnika)
12 x 10 = 120 (10% x ilość gruszek pozostałych po wietrze)
tak więc 120 to 60% wszystkich gruszek.

dowiadując się ile gruszek wynosi 10% całości możemy pomnożyć tą ilość przez 10 uzyskując 100%, czyli całość.

a więc:
120 : 6 = 20
60 : 6 = 10%

20 gruszek - 10%
20 x 10 = 200


Odpowiedź. : Na wierzbie rosło 200 gruszek.

w sumie to na wierzbie gruszki nie rosną, ale co tam.xd
37 4 37