Jacek z mamą za dwa bilety kolejowe do Pragi zapłacili w sumie 340 zł. Jacek jest studentem, więc przysługuje mu 30% zniżki. Mamie zniżka nie przysługuje. Ile kosztował bilet mamy ??

Proszę o całe obliczenia. ;D
Wybiorę najlepszą odpowiedź na to pytanie ;P

3

Odpowiedzi

2009-11-01T17:16:14+01:00
X-cena biletu normalnego
x-30%x-cena ulgowego

x+x-30%x=340
2x-0,3x=340
1,7x=340/:1,7
x=200zł

bilet mamy kosztował 200zł
1 2 1
2009-11-01T17:34:08+01:00
X-cena biletu normalnego
x-30%-cena ulgowego

x+x-30%x=340
2x-0,3x=340
1,7x=340/:1,7
x=200zł

Bilet mamy kosztował 200zł
2009-11-01T18:29:08+01:00
340zł:2=170zł-jeden bilet
10%z170zł=17zł
17zł×3=51zł-zniżka biletu jacka bez zniżki
170zł-51zł=119zł-cena biletu jacka z wliczoną zniżką
340zł-119zł=221zł-cena biletu mamy jacka
ODP:Bilet mamy kosztował 221zł , a bilet jacka 119zł.