Zad.1 Koń biegnący kłusem osiąga prędkość 2m/s, a cwałem 7m/s. Koń biegł kłusem przez 5min, a przez następne 2 minuty cwałował. Z jaką średnią prędkością biegł koń przez te 7min?

Prosze, o dokładny opis co sie liczy.
DAJE NAJ

2

Odpowiedzi

2010-03-30T21:03:07+02:00
Kłus 2m/s
w ciągi 1min
2m/s*60=120m/min
w ciagu 5 min
120*5=600m/5min
w ciągo 5min osiagną 600m

cwałem 7m/s
w ciagu 1 min
7m/s*60=420m
w ciagu 2min
420*2=840m

Razem= 600m+840=1440m
1440:7=ok250m
osiagnał predkosc 250m/min
250:60=4,16m
4,16/s
4 2 4
2010-03-30T21:06:00+02:00
2m/s przez 5 min= 300sek
7m/s przez 2 min= 120sek

2m/s*300s=600m
7m/s*120s=840m

(600m+840m):(300s+120s)
1440m:420s=3,4m/s
9 4 9